zondag 23 februari 2014

Voorkom stress als thuiswerkmoeder

De thuiswerkmoeder vindt het in het begin vaak lastig om een goede balans te vinden tussen werk en gezin. Hier volgen een aantal tips om deze moeders een goede start te laten maken.

Werk dat bij je past

Als je nog geen thuiswerk hebt zorg er dan voor dat je werk vindt dat echt bij je past en geen het-moet-nou-eenmaal-werk. Dit voorkomt al direct een hoop stress, want als je werk hebt dat bij je past zul je al een stuk beter in je vel zitten en veel van de bijkomende stress voor lief nemen.

Duidelijke regels

Het belangrijkste is om duidelijke regels te stellen. Spreek met het gezin af wanneer je wilt werken en om geef daarbij aan waarvoor ze je wel en niet mogen storen. De regels opstellen is vrij gemakkelijk maar je aan de regels houden is een moeilijk dingetje voor een moeder. Wees sterk... Je kunt het!

Wordt niet boos

Besef heel goed dat thuiswerken erg stressvol is. Je zult zeker wanneer je kleinere kinderen hebt (vaak is de man het kleinste kind) regelmatig je planning om moeten gooien omdat er dan net weer iets tussen komt. Ook zal je regelmatig onderbroken worden. Als dit het geval is, blijf dan rustig en wordt niet boos.

Rustige werkplek

Niet iedere moeder heeft de luxe van een eigen kantoor. Je zult dan creatief moeten omgaan met de huidige leefsituatie om toch een rustige werkplek te creƫren. Maak een hoekje in de slaapkamer of zet een scherm in de kamer zodat je toch een beetje uit de drukte zit. Er is altijd een manier te vinden om een eigen plakje te maken.

Goed afsluiten


Zorg ervoor dat je het werk duidelijk afsluit als je klaar bent. Stel een schema op en werk die af. Wees hierbij niet te enthousiast, zodat je ook de kans krijgt om de taken af te maken. Het geeft je een goed gevoel wanneer je alle opdrachten hebt kunnen afronden en maakt het dat je weer optimaal kan genieten van je gezin.


Wat zijn jullie tips?

photo credit: Guillaume Lemoine via photopin cc

2 opmerkingen: